VAJİNİSMUS TEDAVİ
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus Nedir ?
Vajinismus, yine bir cinsel fonksiyon problemi olan cinsel isteksizlikten farklı bir kavramdır. Cinsel isteksizlik , ilişki gerçekleşmesine rağmen, kişinin cinsellikten zevk alamaması şeklindedir. Vajinismustan şikayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamamaktadır. Ancak zaman içinde vajinusmus sorununa sahip kadınlarda veya cinsel ilişkide ağrı hisseden (disparoni) bayanlarda cinsel isteksizlik gelişebilmektedir.
Vajinismus, kadın veya erkeğin genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. “Vajinam çok küçük veya çok dar, bu yüzden cinsel ilişkiye giremiyorum” düşüncesi çok yanlıştır. Çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdadır. Cinsel uyarımla birlikte genişler ve uzar. Hatta doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.
Vajinismus ve PC Kasları Vajina girişinin etrafındaki çok güçlü kaslara, aşk kasları, vajina kasları, pelvik taban kasları ya da PC kas grubu denir. Üreme sistemi ve üriner sistem için kilit rol üstlenmişlerdir.
Bu kaslar idrar tutmaya, cinsel birleşmeye, orgazma ve doğum sırasında bebeğin çıkmasına yardımcı olurlar. Bu kaslar üriner açıklığı, vajinayı ve anüsü bir çember gibi çevrelerler ve iskelet sistemine tutunarak, pelvik organları destekleyip tutarlar. Bu kaslar genellikle gevşek değildir. Bu kasların sıkılması cinsel birleşmeye engel olur. Cinsel terapide amaç bu kaslar üzerindeki bilinçli kontrolün öğrenilmesi ve koşullanmış refleksi sistematik olarak değiştirmektir.
Vajina nedir? Vajina veya halk arasındaki ismi ile “hazne” ya da “vajen” dış genital organ olan vulvadan sonra başlayan rahim ağzı ile sonlanan içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır. İçi düzensiz deri kıvrımı şeklinde bir yapıdan oluşmaktadır.
Vajinanın Yapısı Vajinanın yapısı ve vajina şekli kadından kadına farklılık göstermektedir. Vajina yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Cinsel ilişki esnasında genişliğini ve uzunluğunu içine giren penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir. Doğum esnasında da bir bebeğin çıkabileceği kadar genişleme kapasitesine sahiptir.
Vajinismus Erkekleri
Vajinismuslu kadınlar görücü usulüyle evlenmemişlerse, eş veya sevgililerini otoriter ve baskıcı babalarının aksi özellikteki erkeklerden seçerler. Birleşme gerçekleşmese de, cinsel yaşamları asgari ölçüde devam eder, düzenli olarak sevişirler, sürtünerek boşalabilirler.
Hatta sürtünme doğrudan klitorisi uyardığı için vajinismuslu kadınlarda orgazm olma oranı daha da yüksektir. Vajinismus nedeniyle boşanma oranı düşüktür. Bu nedenle vajinismuslu kadınların eşlerinin tutumu son derece önemlidir. Eğer erkek kadının korkusunu anlamaya çalışıp ona destek olma yerine, bir an önce cinsel ilişkiyi gerçekleştirip hem kendisine hem eşine hem de ailesine karşı erkekliğini ispatlama gayreti içinde hareket ederse ki genellikle böyle olur, sorun daha da büyüyecektir. ( İlk gece sonrası eşler olup bitenler konusunda aile büyüklerine hesap vermektedirler. Bu, toplumumuzun hoş olmayan bir adetidir ve sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir.) Vajinismuslu kadınların kocaları, yanlış olarak istenmedikleri, reddedildikleri, yeteri kadar sevilmedikleri duygularına kapılabilirler. Zamanla erkekte sertleşme yetersizliği, cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.
Vajinismus Nasıl Teşhis Edilir?
Vajinismus Nasıl Teşhis Edilir?Pek çok hastanın kafasında evlenmeden önce veya evlendikten sonra, başarısız cinsel deneyimler sonrasında ’acaba vajinismus muyum, vajinismus nasıl teşhis edilir’ gibi sorular yer almaktadır.
Vajinismus büyük bir oranda bilinçaltında yer alan birtakım korku ve kaygılardan kaynaklı psikolojik bir sorundur. Ancak bunun yanında çok küçük bir oranla da olsa kişilerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan ve vajinada yer alan birtakım engellere de bağlı olabilir.
Vajinismus Teşhisi Önemlidir
Vajinismus tedavisine başlamadan önce sorunun kaynağını teşhis etmek, uygulanan tedavinin başarısını direkt olarak etkiler.
Vajinismus problemi %90 oranında psikolojik birtakım korkulardan kaynaklanır. Bu durumda kişi cinsel ilişkiden korktuğu için cinsel birlikteliğe asla izin vermez.
Psikolojik kaynaklı vajinismus belirtileri arasında genelde hastanın kendisini korku içerisinde kasması, cinsel ilişki esnasında paniğe kapılması, kalçasını oynatması ve eşini itmesi bulunmaktadır. Bu tür sıkıntıları yaşayan bir kadın bile kendisinde vajinismus sorunundan şüphelenebilir. Bu konuda internet iyi bir kaynaktır.
Cinsel ilişki, daha düşük bir olasılıkla (% 10 gibi bir oranda) vajina veya kızlık zarının yapısına bağlı engellerden dolayı da gerçekleşmeyebilir. Bu durumda vajinismus teşhisi için alanında uzman bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik bir değerlendirme son derece önemlidir.
Vajinismus Teşhisi Nasıl Konur? Jinekolojik Değerlendirme Neden Şart?
Vajinismus sorunu hastanın vajina veya kızlık zarında yer alan bazı engellerden kaynaklanmasına rağmen, pek çok hasta gereksiz yere terapi kliniklerinde psikolojik tedavilerle zaman kaybına uğramaktadır.
Bunun tam tersi de söz konusudur. Yani vajinada ve kızlık zarında hiçbir sorun olmamasına rağmen gereksiz yere cerrahi müdahalelere maruz kalan pek çok vajinismus hastası da bulunmaktadır. Gereksiz yere alınan kızlık zarı sorunun üstesinden gelmeyecektir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce probleminin kaynağının teşhis edilmesi, uygun yol haritasının çıkarılması açısından çok önemlidir.
Vajinismus Teşhisi Nasıldır?
Vajinismus teşhisi için ilk ve en önemli aşama bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik bir değerlendirmedir. Ancak alanında uzman ve deneyimli bir jinekolog cinsel terapist tarafından yapılan kısa ve son derece basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda problemin adı kesinlik kazanacaktır. Ayrıca bu jinekolog değerlendirmesi sonrasında, uygulanılacak tedavi yöntemi konusunda da bilgi sahibi olunabilecektir.
Vajinismus teşhisi, tedavi başarısı için de en önemli kriterdir. Gösterdiği vajinismus belirtileri nedeni ile kendilerinde vajinismus olduğundan şüphelenen kişilerin bilimsel çalışan vajinismus tedavi merkezleri için iyi bir araştırmada bulunmaları ve zaman geçirmeden cinsel sorunlar konusunda uzman profesyonellere başvurmaları büyük önem taşımaktadır.
Cinsel İlişkiye Girememe Problemi
Cinsel İlişkiye Girememe ProblemiVajinismus sorunu psikolojik nedenlere bağlıyken, bazı durumlarda fiziksel sebeplere bağlı olarak da cinsel ilişkiye girememe problemi ortaya çıkabilir.
Cinsel ilişkiye girememe problemine neden olan fiziksel sebepler doğuştan gelen (konjenital) veya sonradan kazanılmış (edinsel) olabilir.
Bu bölümde vajinismus hastalığındaki psikolojik sorunlardan çok, fiziksel sebeplerin oluşturduğu cinsel ilişkiye girememe problemi için tanı ve tedavi yöntemleri ele alınmaktadır.
Cinsel ilişkiye giremeyen hastaların öncelikle iyi bir jinekolojik değerlendirmeden geçmelidirler. Böylece sorunun; vajinismus hastalığındaki gibi psikolojik mi, yoksa başka fiziksel (organik, yapısal) sebeplere mi bağlı olduğunu ortaya çıkartılabilecektir.
Cinsel İlişkiye Girememe Problemi: Doğuştan Gelen (Konjenital) Fiziksel Sebepler
Vajina Problemleri
- Vajina problemleri nadir görülen fiziksel sebepler arasındadır ve cinsel ilişkiye girememe sorununa yol açar.
- Vajina ile ilgili cinsel ilişkiye girememe sorunu üreten durumlar:
- Kısa ve kör vajina (Müllerian agenezi)
- Vajina duvarında septum (perde) yer almaktadır.
“Müllerian agenezi” adı altında toplanan vajinanın bir takım doğuştan gelen (konjenital) anormallikleri oldukça nadirdir ve bir takım ameliyatlar ile düzeltilebilmektedir.
Kızlık Zarı Problemleri
Kızlık zarının doğuştan gelen anormallikleri sık görülen fiziksel sebepler arasındadır ve cinsel ilişkiye girememe nedenidir.
Kızlık zarına bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe nedenleri:
Kızlık zarının sert ve fibrotik olması (rigid himen)
Kızlık zarının doğuştan gelen diğer anormallikleri (ara bölmeli, yarımay, yüksek kenarlı, elek şeklinde olması vs)
Cinsel ilişkiye girememe problemi yaşayanlarda yapılan jinekolojik muayenelerde kızlık zarı ile ilgili doğuştan gelen anatomik (fiziksel) bir engel varsa, bu durumda yapılan basit bir cerrahi işlemle sorun ortadan kalkmaktadır.
Kızlık zarına yapılan cerrahi işlemler iki türlüdür:
Himenotomi (Kızlık zarına kesi yapılması)
Himenektomi (Kızlık zarının ameliyatla alınması)
Her iki cerrahi operasyon da deneyimli jinekologlar tarafından yapıldığı zaman son derece kolay ve risksizdir.
Cinsel ilişkiye girememe problemine neden olan organik (yapısal) nedenler bir jinekolog tarafından yapılan basit ameliyatlar ile halledilebilir. Bu şekilde gereksiz yere psikolojik tedavilere gerek kalmaksızın sorun kolaylıkla kökten çözümlenecektir.
Vajinismus hastalığında kızlık zarı çıkartılmalı mı?
Hayır. Kızlık zarı ile ilgili bir sorun yokken cinsel ilişkiye girememe problemi yaşayanlarda, kızlık zarının çıkarılması işlemi (hymenektomi) önerilmez. Çünkü bu durumda sorunun kaynağı psikolojiktir ve vajinismus hastalığı ile örtüşür.
Vajinismus tamamen psikolojiktir, bir bilinçaltı problemidir ve bu durumda kızlık zarının gereksiz yere çıkarılmasının hiçbir faydası yoktur. Ancak kızlık zarında yapısal bir sorun olduğu zaman, cerrahi bir işlem gerekmektedir. Diğer taraftan kızlık zarının yapısı ile ilgili problemler oldukça nadir olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cinsel İlişkiye Girememe: Sonradan Kazanılan Fiziksel Sebepler
Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS)
Vajinal girişte bulunan bölgede temasa bağlı ağrı, hassasiyet ve kızarıklıkla kendini gösteren vestibulit sendrom vajinismus ve disparoninin (ağrılı cinsel ilişki) en sık organik sebebidir.
Vulvar vestibulitis’in şu an için nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bir jinekolojik muayene sonrasında deneyimli bir jinekolog tarafından kolayca tanınabilir. Tek tedavi yöntemi ise vajen giriş bölgesinde yer alan cildin basit bir cerrahi girişimle çıkartılmasıdır (Parsiyel Vulvar Vestibulektomi operasyonu).
PIH (Pelvik intihabi Hastalık)
İç genital sistem rahim harici, her iki tarafta tüpler ve yumurtalıklardan (overler) oluşmaktadır. Rahim içini döşeyen epitele “endometrium” (döl yatağı) adı verilmektedir. Vajinada pek çok mikropların bulunmasına rağmen rahim iç zarı, tüpler ve overler sterildir, yani mikroplardan tamamen arınmıştır. Bunun nedeni rahim ağzı organının (cerviks) adeta bir filtre gibi süzücü etkisidir.
Vajina içindeki yoğun enfeksiyonlar rahim ağzı içinde enfeksiyonlara (cervicit) sebebiyet verebilir ve zaman içinde mikropların rahim içine oradan da tüp ve yumurtalıklara taşınmasına neden olabilir.
Rahim içi zarının iltihabına “endometrit”, tüplerinkine “salpenjit”, yumurtalıklarınkine “ooforit” adı verilmekle birlikte bu enfeksiyonların tamamı “pelvik iltihabi hastalık (PIH)” tanımlaması içindedir. Pelvik iltihabi hastalıklar ilişki esnasında ağrı ve sancılara neden olabilir.
Bartholin Absesi ve Kisti
Vajinal girişte iki tarafta (sağda ve solda) bulunan bartholin bezleri normalde ilişki sırasında salgıladıkları salgılarla vajinal kanalın ıslaklığından sorumludur.
Bu bezin salgı üreten bir boşluğu ile salgıyı vajinal kanala taşıyan ince bir kanalı mevcuttur. Bezin bu ince kanalının tıkanması sonucunda içindeki salgının birikmesi sonucunda bez şişer ve vajinal girişte (genellikle tek taraflı) ele bir kitle gelir. Bu kitleye “bartholin kisti” adı verilir.
Bartolin kistinin zamanla içinde mikrop üreyerek enfekte olmasıyla ağrılı, şiş ve kızarık görünümlü “bartolin abseleri” oluşmaktadır.
Bartolin kistleri ve bartolin abseleri de cinsel ilişkiye girmede sorun yaşatabilirler.
Vajinal mantar enfeksiyonları (Candida vaginitis)
Candida türü mantar enfeksiyonları kadınlarda sık olarak görülebilmekte ve vulvo-vaginal kaşıntı, kızarıklık, yanma, cinsel ilişki sırasında yanma, batma veya ağrı, genital bölgede şişlik (ödem) gibi belirtilere yol açabilmektedir.
Vajinal candida enfeksiyonları arasında en sık olarak görülen tür “Candida albicans” dır ve bir kadın hayatı boyunca mutlaka bir veya birden çok kez enfeksiyon ile karşılaşabilmektedir.
Enfeksiyon basit bir jinekolojik muayene sonrasında teşhis edilip kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Cinsel ilişkiye girememe problemi tedavisi
Cinsel ilişkiye girememe problemindeki fiziksel sebepler oldukça yaygındır. Burada en sık görülen sebepler ele alınmıştır. Cinsel ilişkiye girememe sorunu için yapılan ilk jinekolojik muayene sonrasında teşhis elde edilmekte ve tedavi de sebebe yönelik planlanacaktır.
Cinsel ilişkiye girememe problemi; vajinismus hastalığı gibi psikolojik veya doğuştan gelen yapısal (fiziksel) nedenli de olsa, günümüzde bilimsel teknikleri ile kesin çözümü mümkündür.
Vajinismus’ta ilk neler hissedilir?
Vajinismus sorunu özellikle ülkemizde bir çok kişinin yaşadığı bir problemdir. Dünya ülkelerinde bu oran % 2-5 arası iken ülkemizde %10 lara ulaşmakta yani her 10 kadından bir tanesi geçici de olsa bu sorunu yaşamaktadır.
Kadınların yaşadığı sıkıntılar kadar erkeklerde kendi içlerinde benzer kaygı ve sıkıntı yaşayabilmekte veya eşlerinin yaşadığı sıkıntıdan etkilenebilmektedirler.
İnsana yaşattığı kaybolmuşluk, ne yapacağını bilememe, kaygı, endişe ve boğulmuşluk hissi çok yorucudur.
Sorunu anlayamamak, çözümü hayalde dahi canlandıramamak, çözüm için atılan adımların yarattığı sıkıntı hem erkek, hemde kadın için büyük bir karmaşa, kaygı ve korkudur.
Cevap bulunamayan bir çok soruda daha fazla üzüntü ve kendine güvensizlik yaratmaktadır. İlk başta akla gelen;
- Niye ben veya biz böyle bir problem yaşıyoruz?
- Çözümü var mı? Kesin mi?
- Çözüm için ne yapmalıyım veya yapmalıyız?
- Tedavi ne kadar sürede biter?
- Nasıl bir tedavi uygulanacak?
- Tedavinin maliyeti ne kadar olacak?
- Canım acıyacak mı?
- Tekrar eder mi daha sonra?
- Bu problem nedir? Nasıl bir şeydir?
- Erkek olarak kocanın bu süreçte rolü ve tutumu nasıl olmalı?
- Tedavide kime ve nereye başvurmalıyım?
ve buna eklenen daha bir sürü sıkıntı ve soru.
Yapılacak ilk şey doktora başvurmaktır. Doktorla yüz yüze yapılacak bir görüşme sıkıntınızı daha rahat anlatmanızı ve konuyu ve detayları anlamanızı sağlayacaktır. Ancak görüşme sonrası durumunu netleştirebilirsiniz. Doktora giderkende aklınıza gelen soruları daha önceden not alarak gelirseniz unutmadan hepsini sorabilirsiniz.
Vajinismusun nedenleri nelerdir?
Esas olarak; vajinismus nedenleri tamamıyla psikolojiktir. Ve de VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR. Vajinismus nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.
Vajinismus neden olur?
Vajinismusun nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için seksüel terapi merkezlerine başvurmaktır.
Bu tip sorunu bir çok hanım yaşamaktadır, burada problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan kişinin bu problemin yanlızca kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvuramamasıdır. Oysa ki bu problemle karşı karşıya olan kadın sayısı hem ülkemizde, hemv de yurt dışında oldukça fazladır. 5 ya da 10 yıl evli kalıp ilişkiye giremeyip boşanan insan sayısı da küçümsenmeyecek kadar sık görülmektedir.
Unutmayınız ki kadınla erkek arasındaki tek fark seksüel farklılıktır ve dolayısıyla beraberlikte veya evlilikte en önemli olaylardan bir tanesi sekstir, sağlıklı bir cinsel yaşantı kötü olaylara karşı toleransınızı arttıracak, birbirinizi daha çok sevmenize ve anlamanıza neden olacaktır.
Bu tip sıkıntısı olan hanımlarımıza tekrar ediyorum sizin gibi binlerce insan var, ve bu ayıp değil, sizde hekiminize başvurmaktan utanmayıp en kısa sürede tedavi olup sağlıklı bir cinsel yaşantıya kavuşabilirsiniz.
Bu tip sıkıntılardan basit düzeyde olanları 1-2 seansta, ileri derecede olanlarını ise en fazla 4-5 seansta çözülmektedir. Önemli olan karar vermeniz ve tedavi olmayı istemenizdir.
Birinci yapılacak şey hekime başvurarak muayene olmaktır, daha muayene olmadan kaç seans sürer, maliyeti nedir gibi soru sormanın anlamı yoktur, çünkü yapılacak tedavinin çeşidine ve süresi veya nasıl bir tedavi yolu izleneceğine ancak kişi hem bedenen hem ruhen değerlendirildikten sonra, karar verilir. Muayene öncesi yorum yapmaya çalışmak veya yorum istemek tamamen anlamsız ve de gereksizdir! Muayenede kişi psikolojik olarak değerlendirilir, sıkıntıları ve ihtiyaçları dinlenilir, açıklamalarda bulunulur ve tedavi yöntemi belirlenir.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Vajinismus probleminin tedavisinde çok farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemi kişinin korku ve kaygı mekanizmasına ve bunun oluşma şekline göre değişmekle beraber aynı zamanda yaşına, eğitimine, kültür düzeyine, evlilik süresine ve sosyal yapısına göre çok çok farklılıklar göstermektedir. Bunun için hastayı muayene eden ve görüşen hekim kişiye uygun bir tedavi yöntemi seçmektedir. Bu tedavi yönteminin seçilmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesinde, hekim ile hasta arasında bir uyum sürecinin başlamış olmasıdır.
Tedavide esas amaçlanan bilgi ile duyguyu eşleştirmektir. Çünkü vajinismus hastalarında her zaman belirtildiği gibi kişi canının yanmayacağını, birçok kişinin bu ilişkiyi rahatlıkla yaşadığını ve zevk aldığını bilmekte ama duygu olarak içinde oluşan o kaygıyı kontrol edememektedir. O zaman terapi sürecinde yapılan işlem duygu ile bilginin eşleştirilmesi içeride oluşturulan kaygının ve endişenin bilgi ile beraber yok edilmesidir. Tedavi sürecinde gene hem psikolojik tedavi süreçleri uygulanabileceği gibi eğer uygun ise fiziksel bazı yöntemlerde hastaya uygulanmaktadır.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
Vajinismus çok seyrek olarak iç ve dış cinsel organların yara ve enfeksiyon gibi sebeplere bağlı oluşmak dışında tamamıyla psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır.
- İnsanın ruhsal (psikolojik) yapısının oluşumunda genetik mirasının,
- geçirdiği hastalıkların,
- annesinin karakter yapısının,
- annesinin varlığının ya da yokluğunun,
- babasının karakter yapısının,
- babasının varlığı ya da yokluğunun,
- kardeşlerin,
- aile içi ilişkilerin,
- sosyal ve kültürel çevrenin etkisi,
- akraba ilişkileri,
- ekonomik koşullar,
- eğitim,
- hayatın içinde yaşanmış kişisel travmalar,
- sosyal felaketler gibi birçok faktörün vajiinismus belirtileri olarak vajinismus problemine sebebiyet verdiği gözlenmektedir.
Vajinismusa Sebep Olan Yanlış İnanışlar
- Vajinismusa sebep olan yanlış inanışlarVajinismusa sebep olan yanlış inanışları sıralarsak aşağıdaki gibidir:
- Cinsellik erkeklerin yaşadığı ve kadınların erkekler için yapmakla zorunlu olduğu bir durum gibi inanılması.
- Cinsel birliktelik acı verici, kötü bir şey gibi düşünülmesi.
- Erkekler baskın olan, güvenilmemesi gereken insanlar olarak düşünülmesi
- Cinsel istek ve arzu keyfin yaşanması hafif kadın olarak algılanacağı düşüncesi ve kadının kendini göstermemesi gerektiği düşüncesi.
- “İlk cinsel birliktelik çok ağrılıdır” gibi yanlış inanış ve mit mevcuttur. Bu inanışla kaçırılması ve yaşanmaması gereken bir şey algısıyla yetişen kadınlar ilişkiler sırasında yerleşmiş olan bu inanışların etkisiyle ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve ister istemez vajinal kaslarda kasılma olacaktır.
- Benim vajinam küçük ondan ilişkiye giremiyorum diye bişey yoktur. Çünkü vajen on kat genişleyebilecek bir organdır. Doğum sonrasında bir bebek rahatlıkla vajen içerisinden geçebilmektedir.