7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

BURDUR KÜRTAJ – VAKUM KÜRTAJ – KÜRTAJ MERKEZİ

Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ? Vakum Kürtaj Nedir ?

İstenmeyen gebelik, tek gecelik ilişki sonrası ya da kadının doğum yapmak istememesi, doğum yapmanın sağlık açısından zararlı olması veya yaşayan çocuk sayısı fazla olan durumlarda görülen gebelik durumlardır. İstenmeyen gebelik olmaması için doğum kontrol yöntemlerini kullanmalısınız.

Kürtaj yani gebelik sonlandırma (küretaj) mevcut gebeliğin sonlandırılması demektir. Yani rahimin içerisindeki dokuların teknik olarak dışarı çıkartılmasıdır. Kürtaj Ankara’ da ve şehir dışından gelen hastalarımıza geldikleri gün içerisinde uygulanmakta ve takip eden 1-2 saat içinde normal hayatlarına dönmekte, seyahate çıkabilmektedirler.

Gebelik kesesi rahim içinde görülmesini takiben (en erken 5 hafta) en erken dönemde yapılabilir. BhCG : 2000 ‘ nin altı olan vakalarda seviye artışı beklenmeli ve olası bir dış gebelik riski ekarte edilmelidir. Kese çok küçük ise operasyon sonrası gebeliğin davam etme riski olduğu için 5 haftası beklemek gerekir. 5-6 hafta arası kürtajlarda henüz embriyo görülmez ve kalp atımı yoktur bu da kürtaj olan kişinin psikolojisini bir nebze rahatlatmaktadır.

Kürtaj en sık yaptığımız operasyonlardandır. Enfazla istenmeyen gebeliklere uygulanır, ayrıca istenilen bir gebelikte kalp atımı durması,aşırıkanamsı olan hastalarda hem kanamayı durdurmak hem de tanı koymak için patolojiye parça göndermek için de bu yöntemden faydalanmaktayız.

Türkiye’de 18 yaşını aşıp reşit olan tüm beker kadınlar kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleri ile birlikte karar vererek yasal olarak yaptırabilirler. 1983 yılından beri ülkemizde 10. Gebelik haftasına kadar vakumlu kürtaj yasaldır.

Kürtaj kazımak anlamına gelir, yalnız erken haftalarda (5-9) kazıma gerek olmadan vakum aspirasyon yöntemiyle işlem yapılabilmektedir. Kürtaj öncesi mutlara ultrasonografi ile gebeliğin yeri ve haftası belirlenmelidir. Artık USG her muayenehanede bulunduğu için işlem esnasında USG‘ den yararlanmaktayız. Kontrol için USG ile mutlaka rahim içi kontrol edilmelidir. Bu sayede rahim içinde parça kalıp kalmadığı veya rahimde bir zedelenme olup olmadığını anlamaktayız.

Probe Küretaj: Rahim içi dokuların tanı için (biyopsi) alınması yöntemidir. Rahim kalınlaşması tespit edilen, anormal vajinal kanaması lan kadınlara hem tanı hem tedavi amacıyla uygulanır.

Kürtaj olmak için karar veren hasta öncelikle görüşmeye alınır, önce geçmişi sorgulanır, varsa diğer hastalıkları, alışkanlıkları (sigara , alkol vs.) sorgulanır. USG‘ de gebelik haftası saptanır ve yeri (rahim içi mi, dış gebelik mi) tespit edilir. Dış gebeliklere asla kürtaj uygulanmaz tedavisi bambaşkadır.

Kürtaj da hem lokal hem sedasyon anestezisi kullanılabilir. Sedasyon anestezisi esnasında hasta ağrı çekmeyeceği ve bu sıkıntılı olayı hatırlamayacağı için daha sık tercih edilen anestezi yöntemidir.

Ne kadar basite alınsa da kürtaj cerrahi bir yöntemdir. Kişinin kendisine yöneltilen uyarılara uyması gerekmektedir. Kürtaj dan sonra 2 hafta cinsel aktivite olmamalı, havuza denize girilmemelidir. 2 hafta sonra mutlaka kürtaj yapan doktor tarafından kontrolünüz yapılmalıdır. Kan uyuşmazlığı varsa sonraki gebelikleri korumak amaçlı mutlak uyuşmazlık iğnesi, takip eden 72 saat içerisinde yapılmalıdır.

Kürtaj dan sonra ilk 2 hafta içerisinde adet kanamasına benzer kanama olabilir. Doktorun verdiği ağı kesici ve antibiyotikleri kullanmak kürtaj sonrası oluşabilecek enfeksiyon ve ağrılar için gereklidir.

İki haftalık dönemde işleme bağlı doku artıkları ve kanama rahimden atılır ve yeni bir yumurtlama periyoduna girilir. Dolayısı ile ilk adet kanamsı da operasyon yaklaşık olarak 4-6 hafta arası gerçekleşmektedir. Eğer adet görülmüyor ise ya yumurtlama olmamıştır ya da yeni bir gebelik söz konusudur.

Özellikle doğurgan çağdaki kadınlarda adet gecikmesi olan her durumda gebelikten şüphelenilmelidir. Gebelik tanısı gebeliğe bağlı bulantı, aşerme, göğüslerde hassasiyet gibi özel yakınmalarla veya daha iyisi gebelik testi yaptırılarak konulabilir. Gebelik testleri idrarda gebeliğe özgü hormonlara bakılarak yapılır. Günümüzde bu tip testler oldukça hassastır çoğu zaman adet gecikmesinin ilk günlerinde sonuç verirler. Gebelik testi sonucunun “negatif” olması gebeliğin olmadığı anlamına gelir. Bazen testin güvenilirliğini artırmak için kanda gebelik testi yapmalıyız. Test sonucu “pozitif” ise korkulan başa gelmiştir ve gebelik var demektir.

Bu durumda eşinizle görüşüp gebeliğin geleceği konusunda kesin bir karara varmalısınız. Gebeliğin devamına karar verirseniz gebelik takibi için doktorunuza başvurmalısınız. İstenmeyen gebelik nedeniyle doktorunuza başvurduğunuzda ilk olarak ultrason dahil olmak üzere muayene olacaksınız. Bu muayene sonucunda gebeliğin sorunsuz ve kaç haftalık olduğu anlaşılacaktır. Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır. Türkiye’de ve Ankara’da yasa ile 10 haftaya kadar istenmeyen gebeliklerin yetkili sağlık personeli tarafından sonlandırılmasına(kürtaja) izin verilmiştir. Bu şekilde uygun görülen gebeliklerin sonlanmasında en güvenilir ve sağlığa uygun yöntem kürtajdır. Kürtaj gebeliğin cerrahi bir müdahale ile rahim dışına alınmasıdır. Bu yöntemin uygun yapıldığı takdirde kalıcı bir sorun ortaya çıkarması olasılığı çok azdır.

Türkiye’de ve Ankara’da piyasada bulunan hiçbir ilaç gebelik sonlandırılmasında kullanılamaz. İlaçla düşük olması tıbben kabul edilemez bir durumdur. İlaçla veya kabul edemeyeceğimiz yöntemlerle düşük yaptırılması özellikle kırsal kesimde yaygındır. Bu tip düşük yapılması aşırı kanama ve iltihap nedeni ile çok tehlikelidir. Sonuçta hangi yöntemle düşük olursa olsun yine kürtaj gerekecektir. Düşükten sonra rahim içinde gebelik kalıntısı veya parça kalma riski olduğu için ultrason kontrolü şarttır.

Kürtaj Nasıl Yapılır ?

Bu tip genel anestezide genellikle ameliyatlarda kullanılan ilaçların hepsi kullanılmaz ve bunların yan etkileri oldukça azdır. Daha önce doğum yapmış kadınlarda bazen lokal anestezi yeterlidir. Müdahale genellikle 10 dakika kadar sürer. Özel bir vakumlu enjektörle gebelikle ilgili dokular rahimden dışarı alınır. Gebelik küçük olduğundan bu işlem sorunsuz olarak yapılabilir. Hasta genel anestezi yapılmışsa yaklaşık 15 dakika içinde kendine gelir. Lokal anestezi kullanıldığı durumlarda ise hasta hemen ayağa kalkabilir, hasta kendini iyi hissettiği anda eve gidebilir.

kürtaj nasıl yapılır ?Kürtaj veya rahim tahliyesi rahim içindeki bir gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kadının arzusuyla 10. gebelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir. Evli kadınlarda yasal tahliye uygulamasında eşler de müdahaleye rıza vermelidirler. Evli olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan kadınlar kendi isteklerine göre hareket ederler.

“Yasal Tahliye” adından da anlaşılacağı gibi ülkemizde reşit kadınlara tanınmış tümüyle yasal ve çağdaş bir haktır. Kürtaj yalnızca ve ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınca uygulanır. Yapılan gizli kalır. Gebelik testiniz ister pozitif ister negatif olsun, asla “söktürücü iğne” gibi yöntemlere kendi kendinize başvurmayın. Bu ilaçların gebelik durumlarında işe yaramaları tıbben mümkün değildir.

“İlk hamilelikte uygulanan kürtaj sonrasında bir daha hamile kalınmaz!! gibi sözler gerçekten uzak olup iyi ve kuralına uygun olarak kürtaj yapıldıktan sonra tekrar tekrar gebe kalabilirler. Dikkatli ve vakumla kürtaj kadının genital sistemine zarar vermesi beklenen bir durum değildir.

Gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda (anneyle ilgili gebeliğin riskli olduğu hastalıklar, bebeğin ileri derecede sakat olduğunun ya da öldüğünün belirlenmesi gibi) bu süre 10 haftayı aşabilir.

Bu durumda birden fazla uzman doktorun kurul oluşturarak karar vermeleri gerekir. Kurul kararıyla gerekirse tıbbi tahliye, kürtaj olunabilir.

Kürtaj Tekniği
Gebelik haftası ultrasonla belirlendikten sonra dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. Vajina ve rahim ağzı bakterilerden arındırılmak amacıyla dezenfekte edildikten sonra, rahim ağzını sabitlemek için plastik bir alet vajinadan yerleştirilir ve lokal anestezik madde uygun olarak rahim ağzı bölgesine enjekte edilir, veya genel anestezi için anestezi uzmanı tarafından gerekli işlemler başlatılır.

Daha sonra çok ince plastik kanüller rahim ağzından rahim içine ittirilir. Bazen rahim ağzı sert olduğundan ya da gebelik 6. haftanın üzerinde olması nedeniyle daha geniş çaplı plastik kanüller kullanılması gerekebilir. Bu durumda rahim ağzını genişletmek için özel “buji” adı verilen aletler kullanılır. Kanül yerleştirildikten sonra kanüle bir enjektör iliştirilir. Enjektörde oluşan vakum yardımıyla rahmin içi vakumla boşaltılır.

10. haftaya yakın olan gebeliklerde bazen rahim içine metal aletler sokularak rahmin tümüyle boşaltıldığından emin olmak gerekebilir, yalnız bu çok ender bir durumdur.

kürtaj fiyatları 2017, kürtaj teknikleriRahimin içi tümüyle boşaltıldıktan sonra hastanın 10 dakika istirahatı sağlanır. Kanama kontrolü yapıldıktan sonra kürtaj başarılı olarak bitmiştir. Kürtaj yapmadan önce hastanın kan gurubu mutlaka teyit edilmeli ve kan uyuşmazlığı varsa bunun aşısı yaptırılmalıdır. Tüm bu işler 6. gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde 5 dakika, 6 ile 10 arası olan gebeliklerde 5-15 dakika sürer. Bu süre Kadın-Doğum uzmanının çalışma süresidir.

Genel anestezi uygulandığında hastanın uyuması, Kürtajın yapılması ve hastanın kendine gelmesine 20-40 dakika eklenmelidir. Kürtaj sonrası eğer işlem steril koşullarda ve kuralına uygun olarak yapıldıysa, kürtaj sonrası enfeksiyon – iltihab oluşmadıysa gebe kalmada problem yaşanmayacaktır.

Kürtaj sonrası ilk ay dahi gebe kalınabilir. Kürtaj olunması daha sonraki gebeliklerde bebekte sakatlık gibi birolumsuzluğa neden olmaz.

Bazen hastalar ilk gebelikte kürtaj olunması durumunda bir daha gebe kalınamayacağını veya bebeğin sakat olacağını düşünürler, bu yanlış bilgidir ve defalarca kürtaj olan bir bayan daha sonra sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilir.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

  • 2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.),
  • Eğer kürtaj sonrası hemen kanamanız olmazsa bir hafta sonra gibi bir zaman sonra hafif bir ağrı ile yukarıda bahsedilen kanama olacaktır merak etmeyiniz.
  • Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrılarınız olabilir, bu ağrılarınızı hafifletmek için her hangi bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
  • Bundan sonraki adet kanamanız yaklaşık 3 ila 6 hafta sonra olacaktır. Gebelik gibi özel bir durum oluşup sonlandığı için normal zamanında gelmeyebilir.
  • Bu süre içerisinde (yeniden adet kanaması görene kadar);
  • Küvete-havuza-denize girmek yasaktır. (operasyon günü dahil duş alabilirsiniz ,amaç vajene su ve bu gibi mikrop kapmayı sağlayabilecek şeylerin girmesini engellemektir)
  • Deniz veya havuz’a girmeniz gerekirse (yaz mevsimi veya diğer nedenlerden dolayı) en erken küretajdan 10 gün sonra suya gireceğimiz sürece tampon kullanarak girebilirsiniz. Tamponu en fazla 30-40 dakika kullanınız ve sadece suya girerken kullanınız.
  • Cinsel ilişki 1 hafta kesinlikle yasaktır. (Daha sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girilebilinir. Bu sizi mikrop kapmaktan ve hamile kalmaktan koruyacaktır)
  • Müdahaleden sonra sıvı gıdalar ve içecekler hemen içilebilir, bulantı olmazsa daha sonra normal beslenmeye geçilebilir.
  • Müdahaleden 2 hafta sonra kontrol randevusu alıp kontrole gelmeniz gerekmektedir.
  • İstenmeyen bir gebelikle karşılaşmamak için doktorunuzdan size uygun doğum kontrolü yöntemini uygulamasını isteyiniz.
  • Kendi sağlığınız açısından rutin jinekolojik kontrollerinizi yaptırmanız, her 6 ayda bir vaginal smear testinizi (Rahim ağzı kanseri için kontrol testi) yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır, Kürtaj Tekniği

Kürtaj mutlaka hastanın rızası ile yapılır. 18 yaşından büyük ve bekar ise kendi rızası ile kürtaj olabilmektedir. Eğer evli ise mutlaka eşinin imzası gerekmektedir. 18 yaşından küçük olanları kürtaj olmaları kanunen yasaktır , ancak velilerinin onayı ile yapılabilmektedir.

Kürtaj işlemi sizin hasta hakları dahilinizde gizli tutulur ve üçüncü kişilere bu işlem hakkında bilgi verilmez.

Kürtajdan önce eğer bekar iseniz sadece siz, eğer evli iseniz eşiniz de onay verip “onam belgesi” imzalayacaktır. Bu belge hasta hakları çerçevesinde hekim tarafından gizli tutulur ve üçüncü şahıslara kesinlikle iletilmez.

Gebe kan gurubunu bilmelidir. Eğer Rh Negatif kan gurubundan ise eşinin kan gurubu olası bir kan uyuşmazlığı için öğrenilmesi gerekmektedir. Kan uyuşmazlığı durumunda kürtajı takip eden 72 saat içinde “uyuşmazlık iğnesi olarak adlandırılan Anti-D kürtaj olan kişiye yapılır.

Kürtaj ilk olarak jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile başlar. Bu aşamada kişi idrarını yaparak mesanesini boşalttıktan sonra iç çamaşırını çıkartıp muayene masasına geçer.. Jinekolojik muayene masası özel bir masadır ve kişinin işlem için en uygun pozisyon olan lithotomi pozisyonunda, yani bacaklarını özel bölümlere yerleştirerek yatmasına olanak verir. Doktor bu aşamada gebeliğin büyüklüğünü ultrason ile tespit eder ve muayene ile kürtaj hakkında bir değerlendirme yapar. Kürtaja karar vermeden önce sadece pozitif olan gebelik testine itibar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim içinde yerleştiği teyid edilmelidir.Son adet tarihine göre hesaplanan ve 10. gebelik haftasından büyük gebeliklerin sonlandırılması kanunen yasak ve risklidir.

Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezi uygulandığında rahim ağzının her iki yanına ilaç enjekte edilir. Bu anestezi sadece rahim ağzı özel bujiler ile dilate edilirken duyulan ağrıyı azaltması içindir, hasta lokal anestezi ile yapılan işlemlerde acı duyulabilir

.Bizim tercihimiz kürtajın genel anestezi ile yapılması yönündedir. Bu sayede hem hasta ağrı ve acı duymaz, hem de işlemden kaynaklanan komplikasyon riski en aza indirilmiş olur. Ayrıca hasta yapılan işlemi görmediği için psikolojik olarak olumsuz da etkilenmez.

Eğer genel anestezi uygulanacak ise hastaya bu aşamada ince bir katater yardımı ile damar yolu açılır ve anestezi uzmanı bir hekim tarafından ilaç verilir. Hasta birkaç saniye içinde uyur. Önemli olan anestezinin kadın doğum hekimi ya da bir başkası tarafından değil bu konuda tecrübeli bir anestezi uzmanı tarafından verilmesidir.

Hasta uyuduktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale gelir. Vajina ile serviks bir antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlem alınır. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem lokal anestezi yapılanlarda ağrı verebilir genel anestezide ise hasta doğal olarak bu aşamaların hiç birini hissetmez. Tek dişli çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi ve kürtajın daha kolay olması sağlanır.

Rahimi düzleştirme işlemini takiben buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır buna dilatasyon adı verilir.. Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. İşlem daha önce doğum yapmış olanlarda kolay olmakla birlikte, gebe kadınlarda genellikle rahim ağzı zaten 6-7 milimetre dilate olmuş olduğundan çoğu kadında dilatasyona yani genişletmeye gerek kalmaz.

Dilatasyon işlemi tamamlandıktan sonra bir defa kullanılıp atılan ve “karmen enjektörü” olarak isimlendirilen negatif basınç sağlayan bir enjektöre monte edilen plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Bu kanüller yumuşak ve elastik olup pipetlere benzerler. Kanül yerleştirildikten sonra, yukarıda bahsettiğimiz ucu bu amaç için üretilmiş 60 santilitrelik, vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Bu işlem lokal anestezi altında hastaya oldukça rahatsızlık ve acı vermektedir. Rahim içi negatif basınç ile tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir. Eskiden bu işlem vakum yerine keskin küretler ile rahim içi boşluğu temizlenerek yapılırdı. Eskiden kullanılan bu küretler günümüzde artık pek tercih edilmemektedir. Hem rahim delinmesi hem de işlem sonrasında rahim iç zarlarının yapışmasına bağlı ileride gelişebilecek kısırlık ihtimali keskin küretler ile çok artmaktadır. 10 haftalıktan küçük gebeliklerin sonlandırılmasında keskin küretlere gerek yoktur. Eğer tıbbi bir neden ile ve hekimler kurulu kararı ile 10 haftadan büyük bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha büyük kanülleri vekum enjektörü yerine vakum cihazlarına bağlayarak yapılır ve ardından keskin küretler ile parça kalıp kalmadığı mutlaka kontrol edilir.

Bu sebeple zaten 10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajı risklidir.

Kürtaj sırasında kullanılan ve negatif basıncı, vakumu sağlayan plastik karmen vakum enjektörü.Kürtaj sırasında kullanılan plastik, fleksibl değişik çapta karmen kanülleri.

Vakum aspirasyonu sonrası rahim boşluğunda parça kalmadığından emin olunduktan sonra kanüller çıkartılır. Tek dişli denilen yerinden alınır ve eğer çıktığı yerde kanama varsa baskı uygulanarak durdurulur. Vajina tekrar antiseptik solüsyonlar ile yıkanır. Ardından vajianayı açıp doktorun görmesini sağlayan spekulum çıkartılır. Doktor parça kalıp kalmadığını ve gebeliğin tamamen alınıp alınmadığını ultrason ile kontrol eder.

Kurtaj işlemi lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5-10 dakika kadar sürer. Hasta oratalama 1 saat r dinlendikten sonra evine gidebilir.Eve giderken hiçbir kimse kişinin kürtaj olduğunu anlayamaz. Dışarıdan fark edilebilecek herhangi bir belirti yoktur. Evine gönderilen hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaçlar verilebilir. Hasta genelde 7-10 gün sonra ultrason kontrolüne çağırılır.

Vakumlu Kürtaj

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ya da tıbbi gerekçelerle gebeliğin devam edememesi durumlarında kürtaj yöntemiyle gebelik rahimden tahliye edilebilmektedir. Kürtaj yöntemleri arasında en güvenli kabul edilen yöntem ise, vakumlu kürtajdır. Şayet kürtaj, istenmeyen gebelik sebebiyle yapılıyorsa, gebeliğin 10. Haftasına kadar yasal olarak kürtaj yapılabilmektedir. 10. Haftayı geçmişgebeliklerde yasal olarak kürtaj yaptırma hakkın bulunmamaktadır.

Vakumlu kürtaj nasıl yapılır?

Rahim içine uygulanan kanül, negatif basınç yaratan plastik ya da elektrikli bir vakum cihazına bağlanır. Vakum etkisi oluşturulduğunda ise kanülün ucunda bulunan rahim içindeki gebelik aspire edilir. Bu sayede istenmeyen gebelik sonlandırılır.

Şayet gebelik haftası oldukça küçükse, plastik bir şırınga yardımı ile ancak gebelik haftası ileri ise elektrikli bir vakum aspiratörle işlem tamamlanmaktadır.

Kürtaj sırasında:

Kürtaj işlemi; genel ya da lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Lokal anestezi tercih edilmiş ise rahim ağzının iki tarafından da ilaç enjekte edilmektedir. Uygulanan bu ilaç; rahim ağzı buji yardımı ile düzleştirilirken duyulan ağrının hafiflemesi amacıyladır. Lokal anestezi ile yapıla kürtaj işleminde hasta rahatsızlık duyabilir. Bu sebeple de genel anestezi kürtaj işlemi için daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede hasta hem acı duymayacak hem de stres faktörlerini uzaklaştırmış olacaktır.

Şayet genel anestezi tercih edilmişse, ince bir kateter aracılığı ile damar yolu açılır. Daha sonra anestezi uzmanı hekim tarafından ilaç uygulanır. Hasta kısa sürede uyur. Hastanın uyutulmasından sonra ise vajinaya spekulum uygulanır. Spekulum sayesinde rahim ağzı daha net görüntülenebilir. Daha sonra vajina anti spetik solüsyonlarla temizlenir. Bu sayede enfeksiyon riski engellenir.

Uygulanan tek dişli ise rahim düz bir konuma getirilir. Bu sayede kürtaj işlemi daha kolay yapılmaktadır. Rahmin düzleştirilmesi genellikle buji adı verilen aletlerle yapılmaktadır. Rahim ağzının genişletilmesi işlemine dilatasyon denilmektedir. Bu amaçla da en ince bujinin kullanılması gerekmektedir.

Şayet kadın daha önce doğum yapmış ise bu işlem daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Dilatasyon işlemi tamamlandığında ise karmen enjektörü adı verilen negatif basınç yaratmaya yardımcı olan, enjektöre monte edilen plastik kanüllerle rahim ağzından geçilir. Bu sayede rahim boşluğuna ulaşılır. Kanülün yerleşmesinden sonra ise ucu bu amaç için üretilmiş 60 santilitrelik, vakum yaratan özel enjektöre bağlanır.

Enjektör açıldıktan sonra negatif basınç yaratılır. Daha sonra enjektör ileri geri hareket ettirilir. Bu sayede rahim içi gebelikten temizlenir. Rahim tamamen temizlenene kadar bu işlem sürdürülür.

Vakum aspirasyonundan sonra rahim boşluğunda parça kalmadığından emin olunur. Daha sonra kanüller çıkarılır. Tek dişli adı verilen alet yerinden alınır. Şayet kanama söz konusu ise baskı sayesinde kanama durdurulur. Daha sonra yeniden rahim anti septik solüsyonlarla temizlenir. Daha sonra ise spekulum aleti alınır. Uzman, kürtaj işleminden sonra herhangi bir parça kalmadığından emin olmak için ultrason ile kontrollerini yapar.

Kürtajdan sonra:

Kürtaj tamamlandıktan sonra şayet lokal anestezi uygulanmış ise hasta 5-10 dakika dinlendirilir. Daha sonra ise ayağa kalkabilir. Ancak genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi 5-10 dakika sürebilmektedir. Hastanın işlemden sonra 1 saat dinlenmesi gerekmektedir. Daha sonra evine gidebilir.

Kürtaj işlemi, dışarıdan fark edilebilen bir işlem değildir. Ancak kürtajdan sonra doktorun reçete ettiği ilaçlar mutlaka alınmalıdır. Bu sayede enfeksiyon ve ağrı durumları söz konusu olmayacaktır. Kürtajdan 7-10 gün sonra ise hastanın kontrollerine gitmesi gerekmektedir.