7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

AYDIN BARTOLİN KİSTİ TEDAVİSİ

BARTOLİN KİSTİ VE APSESİ
BARTHOLİN KİSTİ VE APSESİ

Bartolin bezleri vajina girişinin her iki yanında bulunan bezlerdir, bu bezler normalde penisin vajene girişini kolaylaştırmak için kaygan bir sıvı salgılar. Bu bezler tıkanırsa salgıladığı sıvı içerisinde birikerek kist oluşturur. Kistler genellikle birkaç santimetre boyutta olur. Kist içerisinde enfeksiyon nedeniyle apseleşme olabilir. Apse ağrı, kızarıklık şikayetlerine sebep olabilir. Bartolin kisti ve apsesi genellikle tek tarafta olur, nadiren iki taraflı da olabilir. Genellikle evli bayanlarda görülür ancak bekar ve bakire bayanlarda da görülebilir.
Kaşıntı ve kanama bartolin nedeniyle olmaz, kaşıntı eşlik ediyorsa bartolin kistinin yanı sıra vajende mantar enfeksiyonu eşlik ediyor olabilir.
(TDK’ya göre doğru yazılışı: apse, apseleşmek)

Tedavi ve ameliyat:
Kistler büyümüşse ve abseleşmisse antibiyotik ve cerrahi tedavi (ameliyat) uygulanır. Kistler ve apseler kendiliğinden genellikle geçmez, geçse bile tekrarlar. Tedavide apse bölgesine sadece krem, merhem sürmek yeterli olmaz o yüzden ağızdan antibiyotik tedavisi verilir. Cerrahi tedavi olarak marsupiyalizasyon, gümüş-nitrat uygulaması, total kist eksizyonu yapılabilir. Genellikle lokal anestezi yeterli olur. Total kist eksizyonunda vajen girişinde kayganlık sağlayan bu bez tamamen alınacağı için bu operasyon genellikle ileri yaşlarda ve çok tekrarlayan durumlarda tercih edilir. Operasyon sonrası hastaya evde kullanması için atibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir genellikle. Ameliyat bölgesine dikiş atılmaz veya dikiş atılacaksa genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Erimeyen dikiş kullanılmışsa genellikle ameliyattan bir hafta sonra dikiş alınır. Hastalar bitkisel tedavi, bitkisel otlar, kürler ve çaylardan uzak durmalı, bunlar iyi gelmez, tam tersine vakit kaybına neden olur. Hafif sıcak su veya soğuk su uygulamak ağrıyı azaltabilir ancak tedavi sağlamaz. Bartolin kisti ameliyatının riskleri arasında en sık görülen ameliyat bölgesinde iz oluşmasıdır ancak genellikle belirgin bir iz oluşmaz.

Hamilelikte bartolin kisti:
Bartolin kisti hamile kalmayı engelleyen veya kısırlık yapan bir durum değildir, kist varken veya tedavi edildikten sonra gebelik oluşabilir. Hamilelik sırasında bartolin kisti olması bebeğe zarar vermez, bebekte özüre vb. neden olmaz. Gebelikte bartolin kisti veya absesi varsa tedavi için yine uygun antibiyotikler ve ameliyat ile boşaltma uygulanabilir.

Önlemek için ne yapmalı?
Hijyene dikkat etmek, tuvalet temizliği sırasında vajeni kirletmemek bartolin absesi oluşumunu önlemek açısından önemlidir.

Bartolin apsesi kendiliğinden patlar mı?
Genellikle kalın duvarlı apselerdir o nedenle kendi kendine patlama sık olmaz ancak bazen küçük bir delikten apse içeriği akar, sıvı boşalır ve bu akma olduğunda kist küçüleceği için hastanın ağrısı azalır. Ancak genellikle bir süre sonra apse tekrar büyür ve ağrı artar.

Bartolin ameliyatı sonrasında dikkat edilecekler:
Ameliyattan sonra genellikle şiddetli ağrı hemen geçer ve hasta rahatlar. Ameliyat kesisi ve dikişlere bağlı bir iki gün hafif bir ağrı olabilir. Ameliyat bölgesindeki kist ve apseye bağlı eski şişlik geçer ve çok hafif bir kabartı 1-2 hafta o bölge tamamen iyileşene kadar ele gelebilir. Hasta ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilir ancak dikiş bölgesine sabun ve lif sürmemek gerekir. Kanama ve lekelenme bir kaç gün çok hafif düzeyde olabilir. Ameliyattan 1 hafta sonra genellikle dikiş yeri kontrol edilir, Eğer kontrolde bir problem saptanmazsa kısa süre sonra cinsel ilişkiye izin verilir.

Bartolin kisti ve absesi tekrarlar mı?
İlaç ile tedavi edilen durumlarda tekrarlama daha sık olur, ameliyat ile boşaltma yapılmışsa tekrarlama daha nadir olur. Bu nedenle aynı yerde şişlik veya ağrı olduğunda hemen doktora başvurmak gerekir.

Bartolin kisti veya apsesi kansere dönüşür mü?
Bartolin kisti veya absesi kanser öncüsü bir lezyon değildir yani kansere dönüşmez. Ancak ciddi rahatsızlık ve ağrı verdiği için mutlaka tedavi gerekir.

Bartolin kisti veya absesi olanlar normal doğum yapabilir mi?
Doğum sancılarının başladığı anda veya doğuma yakın dönemde bartolin kisti veya apsesi varsa hasta normal doğum yapabilir ancak doğum esnasında apse bölgesinde bir miktar ağrı olabilir. Doğum öncesi abse ufak bir iğne ile boşaltılarak doğumda ağrı olması önlenebilir. Doğumdan hemen sonra doğum dikişi (epizyotomi) ile birlikte apse bölgesi de ameliyat edilerek onarılabilir. Bartolin kisti veya apsesi sezaryen ile doğum gerektiren bir hastalık değildir.