İZMİR KÜRTAJ – VAKUM KÜRTAJ – İZMİR KÜRTAJ MERKEZİ
KÜRTAJ NEDİR ? NASIL YAPILIR ? KÜRTAJ HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER ?
KÜRTAJ GEBELİK ALINMASI, GEBELİK SONLANDIRILMASI
Gebelik sonlandırması, gebelik terminasyonu, dilatasyon-küretaj adı ile de bilinen kürtaj, istenmeyen ya da normal olarak devam etmeyen hamileliği sonlandırma işlemidir.Kürtaj istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılması işlemidir. Literatürde gebelik terminasyonu, gebelik sonlandırılması, dilatasyon-küretaj şeklinde de ifade edilmektedir. Toplumumuzda kurtaj, kurtaş, küretaj (kürtaj), kürtaş, gibi ifadelerle isimlendirilmektedir.Kürtaj veya küretaj (halk arasında gebelik aldırma, bebek aldırma, kürtaş gibi isimler verilir) rahim içerisindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir. Kürtaj sadece istemli gebelik alınması için yapılmaz, düşükten sonra içeride kalan gebelik parçalarını almak için veya ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılır. Dış gebelik kürtaj ile alınamaz, ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. Aslında kürtaj sadece gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılan bir terimdir. D/C veya D&C şeklinde kısaltılabilir. Bu harfler Dilatasyon küretaj’ın kısaltmasıdır. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içerisine küretajı yapmak için gerekli aletleri (küret veya aspiratör, kanül) sokabilmek için gereklidir. Bu genişletme işlemi için ince çubuk şeklinde kalınlıkları giderek artan metal bujiler kullanılır. Çoğunlukla bu genişletme işlemi gerekmeden direkt ince plastik kanül rahim ağzından içeri geçirilerek kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir? Yasal süre nedir?
İstemli küretaj yani istemli olarak gebeliğin aldırılması, sonlandırılması ülkemizde yasal olaral 10 haftalık gebeliklere kadar mümkündür. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyid edilir.
Kimler kürtaj yaptırabilir?
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.
Kürtaj nasıl, hangi yöntemlerle yapılır?
Vakum aspirasyon küretaj:
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Kürtaj işleminin aşamaları:
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajina içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestezi için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbir şey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer.
Lokal anestezi uygulanmışsa 5 dakika dinlendikten sonra ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir.
Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurmalısınız;
- Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
- Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
- Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
- Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
- Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa
KÜRTAJ SONRASI OLASI KOMPLİKASYONLAR / KÜRTAJ RİSKLERİ NELERDİR ?
Her müdahalenin her işlemin çeşitli riskleri olduğu gibi kürtaj (küretaj, kürtaş, bebek aldırma, gebelik aldırma gibi isimler verilir) işleminin de bazı riskleri vardır. Bunlar günümüzde modern aletler kullanılmasından dolayı çok nadir görülen risklerdir.
Kürtaj işleminin riskleri ve olası zararları:
- Kanama: Kanama kürtaj sırasında ve sonrasında az miktarda olabilir. Gebelik haftası 10 haftadan büyük olmadıkça aşırı kanama riski yoktur. (10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajı yasaktır.)
- Enfeksiyon: Kürtaj işleminde rahim içerisine müdahale edildiği için kullanılan bütün aletlerin steril olması gerekir ve işlemden önce vajine ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi gerekir. Buna rağmen işlemden sonra çok çok nadir rahim içerisind enfeksiyon (endometrit) gelişebilir. Antibiyotik tedavisi gerekir.
- Rahmin delinmesi (Uterus perforasyonu): Nadiren görülen bir komplikasyondur ancak ileri gebelik haftalarındaki küretajlarda daha sık gerçekleşir. Bu durumda gözlem yapmak gerekir, bazen kendiliğinden bir girişime gerek kalmadan iyileşebilir ya da bazen ameliyat ile delinen bölgeyi onarmak gerekebilir.
- Rahim içerisinde yapışıklık olması (Asherman sendromu): Çok nadiren rahim içerisindeki dokunun travmaya anormal ve aşırı reaksiyonel cevap vermesine veya rahim içerisinin aşırı temizlenmesine bağlı yapışıklıklar oluşabilir. Kürtaj sonrasında en nadir görülen komplikasyonlardan birisidir.
- Genel anestezi uygulanacaksa buna bağlı çeşitli komplikasyonlar gelişme riski vardır.
- Lokal anestezile bağlı nadiren vazovagal senkop denilen bayıma durumu gelişebilir ve kısa sürede dğzelir.
- Kürtaj sonrasında tekrar gebelik olmamasına yani kısırlığa neden olmaz. Tekrar gebelik olmaması başka bir nedene bağlı olabilir ancak.
- Kürtajdan sonra nadiren rahim içerisinde parça kalması veya kan birikemesi görülebilir. Bu durumda rahim içerisi tekrar ufak bir müdahale ile temizlenir.
- Nadiren gebeliğin alınamaması riski vardır. Bu durumda 1 hafta sonra tekrar denenerek gebelik alınır. özellikel çok küçük gebelikler ilk seferde alınamayabilir, bu nedenle biraz büyümesini bekleyerek kürtaj yapmak gerekebilir.
- Nadiren kürtaj sonrası adet düzensizliği olabilir, bu geçici bir durumdur. Kürtaj işleminde önce adetleriniz nasılsa işlemde 1-2 ay sonra da aynı şekilde olacaktır. İlk adet görülmesi kürtajdan 30-40 gün sonra olur genellikle.
KÜRTAJ SONRASI KANAMA, AĞRI VE ADET DÜZENSİZLİĞİ VE DİĞER ŞİKAYETLER
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler:
Ağrı:
Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile de yapılsa) kasıklarda adet sancı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilk saatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecek kadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.
Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir milktar (adet kanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır ve ilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanama toplam 3-5 gün en fazla 1 haftada biter. Bazı hastalarda kürtaj gününden sonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak için herhangi bir ilaç gerekmez, kendiliğinden azalacaktır zaman geçtikçe. Eğer günler geçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırı kanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ile parça temizlenecek ve kanama duracaktır.
Bulantı – kusma:
Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çok nadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmez normalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın aç karnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.
Adet gecikmesi (adet olamama) ve adet düzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle 30-40 gün sonra görülür. Daha sonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıkla görülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğimne neden olmaz. Hastanın kürtajdan önceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.
Akıntı, kaşıntı ve koku:
Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırısın vajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasını bozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdan sonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovül şeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.
Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veya başka bir enfeksiyon gelişirse işlemden 1-2 gün sonra ateş yükselmesi gelişebilir.Bunların dışında ishal, kabızlık, baş ağrısı, böğür ağrısı, mide ağrısı gibi şikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir.
KÜRTAJDAN SONRA ADET GÖRME VE ADET GECİKMESİ
Kürtaj işleminden sonra adet ortalama olarak 30-40 gün sonra görülür. Bu süre bazen 20 gün kadar kısa olabilir bazen daha uzun olabilir. Kürtaj sonrasında adet gecikmesi sık rastlanır ancak genellikle en fazla 1 hafta – 10 gün gecikmeden sonra adet başlar. Burada hastanın dikkat etmesi gereken nokta kürtajın yapıldığı günden sonra en fazla 40 gün geçmesine rağmen hala adet (regl, mens) kanaması başlamamışsa mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Bu durumda tekrar hamile kalmış bile olabilirsiniz. Nadir görülen bir komplikasyon da gebeliğin alınamamış olması ve gebeliğin devam etmesinden dolayı adet görülememesidir. Kürtaj İzmir
Çok nadir görülen bir komplikasyon kürtajdan sonra rahim içerisinde yapışıklık oluşması ve bu nedenle adet görülmemesiri ancak bu çok nadir bir durumdur.Kürtajdan sonraki ilk adetin süresi yukarıda anlayıldığı şekilde değişken olabilir ancak daha sonraki adetler hastanın kürtajdan önceki adet düzeni nasılsa o şekilde devam edecektir.
Kürtaj adet düzensizliğine neden olur mu?
Kürtaj adet düzensizliğine neden olmaz. İzmir Kürtaj Merkezi Kürtaj hormonları etkileyebilecek bir işlem değildir. Kürtajdan sonra ilk adet zamanı değişken olabilir ancak daha sonraki adetler kadının normal adet düzeni nasılsa aynı şekilde görülecektir. Tabiki kürtajdan öncek adetleri düzensiz olan bir hastada kürtajdan sonra da düzensiz seyrekmesi normaldir, bunun için ayrıca tedavi verilmesi gerekebilir.
KÜRTAJ HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER
- Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür. - Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür. - Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
Hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlığa sebep olmaz. - Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz. - Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur. - Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır. - 1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır. - 5 haftalık veya 6 haftalık gebeliklerde kürtaj yapılır mı?
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir. - 7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir. - 9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir. - Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yapmaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır. - Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir. - Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir. - İkinci veya üçüncü kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz. - Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez. - Kürtaj olduğum sonradan anlaşılabilir mi?
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz. - Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır. - Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır. - Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?
Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır. - Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Genellikle 5-10 dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da 10-20 dakika sürer. - Bekarlar kürtaj olabilir mi?
Bekar bayanalr 18 yaşından büyükse sadece kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaşından küçükse ailesinin imzası gerekir. - Evli bayanlar kürtaj için eşlerinden izin almalı mı?
Evet. Evli bayanların eşlerinden de imza alınır kürtaj öncesinde. - Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. - Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?
Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir. - Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?
Kürtajdan işlemi biter bitmez veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir. - Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?
Kürtaj olduğunuz gün banyo, duş serbesttir. - Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?
Kürtajdan sonra 1 hafta havuza veya denize girilmesi önerilmez. - Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.
KÜRTAJ SONRASI GEBELİK
Hamile kalmak ve bebek sahibi olmak, kadınların en çok hayalini kurduğu bir olaydır. Fakat kimi zaman bu bir hayalin dışında, tam tersine istenmeyen bir duruma dönüşebilir. İstenmeyen gebelikler ve ya plansız bir şekilde hamile kalmak kadınları oldukça zor bir duruma düşürebilir. Her kadın gebe kaldığında, rahmindeki yavruya kavuşmak için gün sayar. Fakat bazen rahme düşen cenin anne adayı için hiç istenmeyebilir. İzmir Kürtaj Fiyatları İşte böyle zor durumlarda kadınlar kürtaj işlemine başvurmaktadır. Kürtaj, rahim içinde bulunan ceninin cerrahi müdahale yardımıyla alınması işlemidir. Bunun yanı sıra yalnızca cenin için değil, rahim duvarından örnek alınması gereken zamanlarda da kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Kürtaj işlemi, kadınları psikolojik olarak olumsuz yönde etkilese de gerektiği takdirde yapılması gereken bir işlemdir. Her kadın kürtaj sonrası gebelik hakkında birtakım endişeler taşır. Kürtaj sonrasında tekrar gebe kalınır mı soruları, en çok merak edilen sorular arasında yer alır.
Halk arasında her ne kadar kürtaj yaptıran kadınların, tekrar hamile kalması zor olur gibi kulaktan dolam bilgiler dolaşıyor olsa da, alanında uzman doktorlar kürtajdan 1-2 ay sonra hamile kalınabileceğini doğrulamaktadır. Kürtaj işleminden sonra, rahim kendini kısa süre içerisinde toparlayacaktır. Yumurtlama dönemi de kürtaj işleminden sonra hemen başlayarak, adet düzeni tekrar oluşacaktır. Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Kürtaj yalnızca istenmeyen gebeliklerde değil, isteyerek hamile kalan fakat bebeğini çeşitli nedenlerden dolayı düşüren kadınlara da uygulanan bir yöntemdir. Dolayısıyla çok istediği bebeğini kaybeden annelerde, kürtaj işlemi travmalara bile neden olabilmektedir. Bu yüzden kürtaj operasyonu geçiren kadınların, yaşadığı bu olumsuz durumu atlatabilmeleri için psikolojik yardım almaları oldukça doğru bir adım olacaktır. Kürtaj sonrasında yeniden bebek sahibi olmak isteyen kadınlar, bu duruma hem fiziki açıdan hem de psikolojik açıdan tamamen hazır olmaları gerekmektedir. Bu yüzden kürtaj sonrasında kadınların doktor kontrollerine düzenli bir şekilde gitmeleri gerekir.
Kürtaj Sonrası Hamilelik Süreci
Kürtaj operasyonu tam teşekküllü yetkili klinik ve alanında uzman doktorlar tarafından yapıldığında, kürtaj başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Dolayısıyla kürtajdan yaklaşık 3 ay sonra, her şey yolunda gidiyorsa tekrar hamile kalmanın doktorlar tarafından bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat kürtajdan hemen sonra, ilk 15 gün içinde ilişki sırasında korunmak oldukça önemlidir. 15 günden sonra ilişkide korunmaya gerek vardır. Yumurtlama dönemi de, kürtaj işleminden yaklaşık 20 gün sonra tekrar başlayacaktır. Bu yüzden yeniden gebe kalınma ihtimali de yüksek olacaktır.
Kadınlarda kürtaj sonrası düzenli bir adet dönemi yaklaşık 45 günde yoluna girer. Bu yüzden şayet kürtajdan 45 gün sonra adet olunmuyorsa gebelik ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun haricinde kürtaj sonrasında, bazı kadınlarda kanamalar görülmektedir ve bu oldukça normaldir. Fakat kanama oldukça yoğun ve parça parça geliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kürtaj Sonrasında Gebe Kalmak Riskli midir?
Kadınların kürtaj sonrasında endişe ettiği tek konu, işlemden hemen sonra hamile kalmanın bir riskinin olup olmayacağıdır. Doktorların bu konudaki görüşü oldukça açıktır. Genel olarak kürtajdan 3 ay sonra gebe kalınması hem kadının genel sağlığı hem de psikolojik sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Fakat yine de kürtajdan yaklaşık 45 gün sonra, adet olmayan ve gebe kalan kadınların herhangi bir riski olmayacaktır. Şayet kürtaj işlemi alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmiş ise, gebelikte de herhangi bir sorun olması beklenmez.
Kürtaj Sonrası Gebe Kalınmazsa Ne Yapmalı?
Sağlıklı her kadın, kürtaj işleminden 20 gün sonra yumurtlama dönemine girer ve sonucunda tekrar adet olmaya başlar. İşlemden yaklaşık 3 ay sonra gebe kalınması, doktorlar tarafından uygun görülür. Bu süre geçildikten sonra şayet bir gebelik isteniyorsa, korumasız olarak cinsel ilişkiye girerek hamile kalabilirler. 35 yaşından küçük kadınların, hamile kalmaları için 1 yıl düzenli ve korumasız şekilde cinsel ilişkiye girerek hamile kalmaları beklenir. Sağlıklı her kadın, her adet döngüsünde %25 oranda gebe kalabilmektedir. Fakat 35 yaşından büyük kadınlar, düzenli ve korumasız bir şekilde 6 ay boyunca cinsel ilişkiye girmelidir. Bu 6 ay içerisinde gebe kalma durumu gerçekleşmez ise, mutlaka bir doktora başvurulmalı ve sorunun nedeni araştırılmalıdır.
Kürtaj İşlemi Psikolojik Açından Gebe Kalmayı Engeller mi? Kürtaj İzmir
Elbette her kadın, kürtaj sonrasında psikolojik açıdan kendini kötü hissedecek ve bunu atlatabilmek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Fakat bazı kadınlarda bu süreç oldukça uzar. Kürtajın tekrar gebe kalmasını engelleyeceğini düşünmek ya da hamile kalamama korkusu yaşamak gebe kalmayı da zorlaştıracaktır. Beyinde bulunan hipofiz bezinde üreme ve stres hormonları çok yakındır. Şayet yaşanan stres fazlaysa, bu durumdan doğal olarak üreme hormonları etkilenecektir. Dolayısıyla yumurtlama döneminde de aksaklık yaşanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla kürtaj sonrasında, psikolojik açıdan sağlıklı olabilmek ileride gebe kalmak için de oldukça önemlidir.
Vakumlu Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?
Vakum ile kürtaj uygulaması en modern sistemler arasında yer alır. Bu uygulama için geliştirilen aletlerin yardımı ile rahimin iç kısmında yapılacak basınç ile rahimin içinde dokuların dışarıya tahliye edilmesi işlemleridir. Kürtaj vakum uygulamasında meydana gelen riskler yok denecek kadar azdır ve sık şekilde meydana gelmez. Yapılan işlemlerde rahimin iç kısmında kazınma işlemi uygulanmaz, her seferinde kişiye özel aletler kullanılır ve atılır. Bundan dolayı da vakumlu kürtaj sonrası enfeksiyon gelişimi nadir şekilde meydana gelir. uygulama hem lokal hem de genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi altında fiyat açısından daha pahalı olsa da kadının psikolojik durumu için daha iyidir. Vakumlu kürtaj yöntemi uygulamasında hasta uyutulduktan sonra pozisyon aldırılır. İlk olarak rahimin genel durumu ve jinekolojik anlamda muayenesi yapılır. Rahim içinde olan sorunlar ve rahimin genel özellikleri izlendikten sonra vajinal spekulum rahimin iç kısmına yerleştirilir. Sonra rahimin iç ve ağız kısmı belli başlı solüsyonlar ile yıkanarak meydana gelebilecek enfeksiyon riskleri için korunur. Genel anestezi altında gerekli işlemler yapılır. Vakumlu kürtaj yöntemi lokal anestezi altında uygulanacaksa, servik bölgesine her iki taraftan da ilaç uygulaması yapılır. Sonra bu bölge tek dişili adı ile bilinen bir alet yardımı ile tutulacaktır. Bu alet çekilerek rahimin uzun bir hal alması sağlanır. Buji ismi verilen aletlerin yardımı ile rahim ağzında genişletme yapılır. Bunlar rahimin iç kısmının genişleme ve ağzının genişlemesi adına gereklidir. sonra kürtaj vakum yöntemi ile gerçekleştirilir. Kürtajın yapılmasında dikkat edilecek noktalar bulunur. Bunlar; Kürtaj Fiyatları İzmir
İşlemler cerrahi vakum yöntemi ile yapılacağından dolayı uzman hekim tarafından yapılmalıdır.
Uygulama öncesine hamilelik durumunun ne düzeyde olduğu ilk olarak ultrason ile belirlenmelidir. sonra kadına uzman hekimin her türlü detayı anlatması gerekir.
İlk Gebelikte Kürtaj Yaptırmanın Zararı Varmıdır ? İlk Hamilelikte Kürtaj Diğer Kürtajlardan Faklımıdır?
İlk kürtaj ya da ilk bebeği aldırmak ile alakalı olarak halk arasında kısırlık olacağı hakkında yanlış bilinen bir bilgi bulunmaktadır. İlk kürtaj ya da ikinci hamilelikte kürtaj yaptırmak kısırlığa neden olmaz. Hamilelikte bebeği aldırmak yumurtalıklar ile alakalı bir uygulama değildir. Bu işlem belli başlı uygulamalar ile bebeği almadır. Yumurtalık ile alakalı bir uygulama olmadığı için kadınların yumurtalık fonksiyonlarını kesinlikle bozmaz. Hamilelikte sadece rahimin iç kısmındaki bebek alımı yapılır. Bundan sonra da kadının bir daha hamilelik yaşamama gibi bir durumu olmaz. Kürtaj işlemlerinde sadece istemli gebeliğin alımı yapılmaz.
Düşük yaptıktan sonra iç kısımda kalan gebeliğin parçaları, ölü gebeliğin alımı ve boş gebeliğin alımı da yapılır. Uygulanan istemli kürtaj işlemi yani hamilelikte bebeği aldırmak ile alakalı yapılacak olan işlemler için ülkemiz yasal olan süre en fazla 10 haftalık hamileliktir. Bu aşamada hamilelikte hafta hesabı yapılırken son regl döneminin başladığı zamandan itibaren hesaplama yapılır. sonrasında hamilelikte hafta hesabı ultrason ile teyit edilir. 10 haftayı geçen gebelikte bebeği aldırmak yasaktır. Bu durum kanun nezdinde de yasaklanmıştır.
Boş Gebelik Kürtajı Nedir? Boş Gebelik Kürtajı Nasıl Yapılır?
Boş gebelik anne rahminde bir keseciğin ve plasentanın oluşmasına rağmen bir bebeğin oluşmaması haline denmektedir. Ultrason görüntüleri ile ortaya çıkan bu durum kese içerisinde kalp atışının ve embriyonun görünmemesi ile anlaşılmaktadır. İlk 12 hafta içerisinde ortaya çıkan bu durumun ortadan kaldırılması için boş gebelik kürtajı yapılmaktadır.
Boş gebeliğin sonlandırılmasında aslında düşüğe neden olacak ilaç tedavisi yöntemi de kullanılabilmektedir. Ancak kanamanın çok olduğu ve ağrının uzun sürdüğü bu yöntem yerine kürtaj daha etkili ve kısa süren bir işlem olarak görülmektedir. Boş gebelikler zaman zaman kendiliğinden de düşebilmektedir.
Gebelik boş ise zaman kaybı yaşanmadan kürtaj işlemine başlanması gerekir. İzmirde Kürtaj Merkezi
Boş olan kese kürtaj yöntemi ile alınacağı zaman ilk olarak rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Genişleyen kısımdan kürtaj işlemi sırasında kullanılan materyaller ile boş olan kese çekilir. Kesenin alınmasından sonra ise patolojik olarak incelemeler yapılabilmektedir. Boş gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan kürtaj yönteminden bir ay sonra annede yeniden yumurtlama dönemi başlayacaktır.
Boş Gebelikte Kürtaj Aşamaları Nelerdir?
- Su hamileliği olarak da bilinen bu durumun kürtaj aşamasına gelmesi için ilk olarak boş gebelik belirtilerinin görülmesi gerekir.
- Kadından kadına değişen belirtilerden en sık görüleni, yapılan gebelik testlerinin pozitif çıkması şeklinde olmaktadır. Ultrason ortamında gebeliğin incelenmesi sırasında ise kesenin görünüp içinin boş olması durumunda tam bir şekilde tanı koyulmuş olacaktır.
- Ancak boş gebelik tanısı koyulmadığında ya da hamilelik testi yapılmadığında bazı bayanlarda şiddetli kasılmalar, kramplar ve kanamalar oluşabilir. Bir süre sonra boş olan kese uterustan dışarı atılabilir. İzmir Kürtaj Ücretleri
- Bazı gebeliklerde boş olan kese dışarı atılmayabilir. Böyle bir durumda ise kese büyür ve kandaki gebelik hormonu da artmaya devam eder. 8. haftaya kadar ultrason görüntülerinde görülebilir durumda olan boş gebeliğin tanısının koyulmasından sonra 12. haftaya kadar alınması gerekecektir.
- Ultrason görüntülerine bakıldığında eğer kesede bozulma ya da kanama görülürse bir süre beklenebilir. Eğer böyle bir durum görülmezse kürtaj yöntemine başvurulacaktır.
- Kürtaj yöntemine başvurulduğu durumlarda ise kişiye öncelikle hastaneye nasıl gelmesi gerektiği ile ilgili bilgiler verilmektedir. Daha sonra ise lokal ya da genel anestezi işlemi uygulanarak kürtaj işlemine başlanabilmektedir.
- Anestezi sonrasında kişilerin rahim ağzı genişletilerek kürtaj materyalleri ile boş kese dışarı çekilir.
Kürtaj işleminin sonlanmasından sonra ise rutin kontroller yapılmakta ve kişi taburcu edilmektedir.
Boş Gebelik Kürtajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Boş gebelikte kürtaj olmazsa ne olur, ne zaman kürtaj yöntemine başvurulmalıdır şeklindeki sorular genellikle bu durumu yaşayan kişilerin akıllarına takılan soruların başında gelmektedir.
Boş gebelikte kürtaj ne zaman yapılmalıdır?
Boş gebelik tanısı koyulan kişilerde kürtaj işlemi zorunlu hale gelmişse en kısa zamanda yapılmalıdır. Aksi halde rahim ağzı büyüyen kesenin çıkarılmasında daha çok kanamaya neden olabilmektedir.
Boş gebelik kürtajı sonrası tekrar ne zaman adet görülür?
Kişilerin kürtaj olmasının ardından 1-2 hafta sonra yumurtlama olacaktır. Yumurtlamanın ardından 4 hafta sonra ise ilk adet kanaması görülecektir. İlk zamanlar adet kanamasının görülmesi adet düzeninin oluştuğu hissini verebilir ancak kürtaj sonrası adet düzensizlikleri yaşanabilir.
Boş gebelik kürtajı sonrasında tekrar ne zaman hamile kalınabilir?
Kürtaj işleminin sonlanmasından sonra geçen 1-2 haftanın bitmesinin ardından yumurtlama başlar. Yumurtlamanın başlaması ile birlikte hamile kalma süreci de başlayacaktır. Ancak kürtaj sonrasında 20 gün gibi belirli bir süre cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Aksi halde kürtajın etkileri devam edecektir.
Boş gebelik kürtajının ardından 2-3 adet döngüsünün geçmesi sonrasında hamile kalmak daha sağlıklı olacaktır.
Boş gebelikte kürtaj olmak şart mıdır?
Boş gebeliğin sonlandırılmasında kürtaj işleminin yanında ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Ancak yurt dışında ve ülkemizde de genellikle tercih edilen yöntem kürtaj olmaktadır. Kürtaj ile ilgili korkular varsa boş gebelikte kürtaj videosu izlenebilir.
Boş gebelikte kürtaj yapılmadığında ne olur?
Boş gebeliğin fark edildiği ilk zamanlar sonlandırılması gerekir. Aksi halde boş olan kese büyümeye devam edecek ve bir süre sonra anneyi zehirlemeye başlayacaktır.
Düşük ve boş gebelik tekrarı neyin göstergesidir, ne yapılması gerekir?
Eğer birkaç düşükten sonra boş gebelik durumu görülmüşse kadın ve erkeğin genetik olarak sorunlarının olduğu düşünülebilir. Bunu öğrenmek içinse mutlaka bir doktora başvurulması ve durumun incelenmesi gerekir.
Kürtaj İşleminde Kullanılan Anestezi Çeşitleri Nelerdir ? Nasıl Uygulanır ? Genel Anestezi mi Lokal Anestezimi Daha İyidir ?
Kürtaj gebelik durumunda olan kadınların rahimlerinden ceninin tıbbi bir uygulama ile alınması işlemidir. Özellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ve sağlık açısından sorun yaratacak olan gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. Anestezili kürtaj işlemleri son adet tarihinden itibaren 10 haftaya kadar olan süreyi kapsamaktadır. Kürtajda anestezi uygulaması ve kürtajın kendisi sadece kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.
Ayrıca yapılacak olan operasyon hasta ile uzman hekim arasında gizli kalmalıdır. Kadında sağlık açısından gebelik ciddi sorunlar meydana getiriyorsa ve yaşamsal anlamda risk oluşturmaktaysa tedavi etmek amacı ile anestezili kürtaj işlemleri uygulanır.
Anestezisiz kürtaj yapıldığında meydana gelen ağrı ve sızı hastanın dayanamayacağı boyutlara ulaşabilir. Bundan kaynaklı olarak lokal ya da genel anestezi ile kürtaj işlemleri tercih edilerek yapılır. Bu işlemi yapmak için hem hekim hem de hasta sağlık kurulu raporu ve hekim onayı almalıdır. Operasyon işlemi için USG ile hamilelik durumu ve rahimin detaylı şekilde gözleminin yapılması gerekir. İşlem için yapılması gerekenler konusunda uzman hekim hastasına tüm detayları verecektir. Ayrıca kürtaj da anestezi ile alakalı tercih işlemi de uzman hekime bırakılmalıdır.
Kürtaj İşlemi İçin Anestezi Çeşitleri;
Lokal Anestezi
Lokal anestezi için yapılması gerekenler konusunda işlem öncesi uzman hekim hastasını bilgilendirir. Rahmin iki yanına lokal anestezik uygulama yapılır. Bu işlemler sadece ama sadece rahimi uyuşturmak için uygulanır. Operasyon işlemi en fazla 10 dakika boyunca sürer. Hasta işlemi uzman gerçekleştirirken ve sonrasında ağrı hisseder. İşlem 10 dakikadan fazla sürerse de hasta kişi ağrı ve sızı hisseder.
Sedo Anestezi
Hasta kişilerde meydana gelen ağrı, huzursuzluk ve kaygı sorunlarının önüne geçmek adına uygulanır. Bu tarz sorunları olan kişiler uzman hekime operasyon işlemi öncesi detaylı şekilde bilgi aktarı yapmalıdır. Hasta kişiye damar yolu açılır, sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar operasyon işlemi öncesi yapılır. Hasta uyur uyanık arasında bir duruma gelir ve bu uygulama oldukça kolay şekilde yapılır. İşlem esnasında kadınlar kesinlikle ağrı hissetmez. Ayrıca bu uygulama için anestezi uzmanı gerekir. Yapılacak olan anestezi uygulaması genelde hastalar tarafından istenir ama bu durumda kendi istekleriniz dışında uzman hekimin görüşlerine saygı duymak gerekir. Bunun içinde uzmanla detaylı konuşmalar yapılır.
Genel Anestezi Uygulaması
Genel olarak uygulanacak olan anestezik uygulamalar geçici sedasyon olarak da tanımlanabilir. Öncesi yapılması gerekenler konusunda uzman hekim hastasına belli başlı bilgiler verir. İşlem biter bitmez hasta uyanır ve anestezinin etkisi çok uzun sürmez. Bu enjeksiyon şekli diğer ameliyatlarda kullanılan anestezik uygulamalardan farklıdır. Yapılacak olan işlem sezeryan doğum yapan ya da hiç doğum yapmamış olan kadınlarda uygulanır. Lokal işlem ile kürtajdan 15 dakika sonra kişiler ayağa kalkabilir. Bu süre genel işlemlerde 30 dakikayı bulur. Hatta uyanan hasta 1 saat boyunca istirahat odasında gözle altında tutulur. Sonrasında günlük aktivitelerine dinlenmek şartı ile geri dönebilir. Zaten uygulama öncesi uzman bu konuda detay verir. Operasyondan sonra kanama meydana geleceği için bunun azaltılması amacı ile ilaçlar, ağrıları azaltmak için ağrı kesiciler ve enfeksiyon için antibiyotik verilir.
Yapılan tüm uygulamaların bitmesinden sonra uzman hekimin önerdiği her detaya en ince ayrıntısına kadar uyulmalıdır. Hasta kişiler işlemlerden 1 hafta sonra uzman tarafından kontrole çağrılır.
LOKAL ANESTEZİ İLE KÜRTAJ NASIL YAPILIR ?
Kürtaj işlemi genellikle istenmeyen veya sorunlu gebeliğin tıbbi müdehale ile sonlandırılması işlemidir. Bölgesel uyuşturma veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Hastanın sağlık durumu, gebeliğin kaçıncı ayda olduğu, annenin sağlık durumu, vücut direnci, gebeliğin sağlıklı olup olmadığı gibi etkenler anestezi şeklinin belirlenmesinde rol oynar.
Lokal anestezi operasyonun yapılacağı bölgenin uyuşturulmasıdan ibarettir. Bu nedenle genel anesteziye göre daha çok tercih edilir. Hastanın operasyon sırasında uyanık olması her ne kadar kulağa ürkütücü gelse de operasyon sonrası iyileşme sürecinin hızlı olabilmesi için en çok tercih edilen yöntemlerdendir.
Birçok işlemden önce anestezi şeklinin belirlenmesi eğer annenin sağlık durumunu tehdit edecek bir durum yoksa kişinin insiyatifine bırakılır. Ancak hastanın sağlık durumunu tehdit edecek anormal bir etken varsa doktor genel anestezi tercih edebilir. Cenin anne karnında ölmüşse, gebelik 6 haftayı geçmişse, hasta düşük yapmış ve rahim içinde kalan parçalar temizlenecekse veya kanser tanısı için biopsi nedeniyle parça alınması gerekiyorsa hekim genel anesteziyi de tercih edebilmektedir.
Bölgesel uyuşturma en çok sedasyon uyuşturmayla karıştırılmaktadır. Sedasyon anestezide hastanın belden aşağısı uyuşturulurken lokal anestezide yanlızca belli bir bölge uyuşturulur. Bölgesel uyuşturma ile kürtaj yöntemi hasta da eğer kendini kasmaz ve endişeye kapılmazsa 10 dakika gibi bir sürede sonuçlandırılır. Böylece hasta kısa zamanda günlük hayatına dönebilir eski sağlığına kavuşabilir.
Bölgesel uyuşturma ile kürtajda hastanın ağrı eşiği baz alınır. Eğer yüksekse işlem hızlı sonuçlandırılır. Bu işlemin bir cerrahi müdehale olduğu akıldan çıkarılmamalı ve hasta için en uygun karar hekim tarafından verilmelidir. Bölgesel Uyuşturmanın en önemli avantajı hastanın uyuşturucu maddelere maruz kalmadığı için kısa zamanda normal hayatına dönebilmesidir. Hastanın normal yaşamına adapte olabilmesi bunun yanında operasyon sonrası bakım ile de ilişkilidir.
Nasıl Yapılır?
Bu işlem Bölgesel uyuşturma yoluyla yapılacaksa rahmin her iki tarafı da uyuşturulur ve rahim içi kazınarak kürtaj sonlandırılır. Operasyon anormal bir durum olmadıkça kesi veya dikiş gerektirmez.
Lokal Anestezi ile olanlar acı çeker mi?
Bu tamamen hastanın acı eşiğine bağlı bir durumdur. Bünyesi güçlü hastalarda ağrı ve benzeri şikayetler seyretmezken hassas bünyeli hastalarda durum tam tersi olabilir. Bu nedenle hastanın hikayesi iyi incelenmeli gerekli tetkikler yapılmalı ve kullanılacak anestezi şekli ona göre belirlenmelidir.
Anestezi doğru ve yeterli düzeyde uygulandığında hasta için en iyi sonuç elde edilecektir. Kürtaj Ücretleri İzmir
Hastanın acı eşiği göz önünde bulundurulduğunda eğer bünyesi ve psikolojik durumu kaldırabilecek düzeyde ise lokal anestezi tercih edilmesi yaşam kalitesi açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. Lokal uyuşturma ile vakumlu kürtaj yapılması ise hastanın az acı çekmesini sağlayacaktır.
Lokal anestezi ile kürtaj olanlar genel anesteziye göre durumu daha riskli bulsalar da durum aslında tam tersidir. Burada hekimin tecrübesi, alanında uzmanlık seviyesi de en önemli etkenlerdendir.
Kürtaj Lokal Anestezi İle Hangi Şartlarda Yapılır?
Kürtaj işlemi hastanın isteğine bağlı olabileceği gibi zorunlu durumlar ile de yapılabilir. Örneğin; kalp hastası bir kişi için uygulanacak kürtaj işleminde kişi eğer genel anesteziyi kaldıramayacak durumdaysa lokal anestezi uygulanması kaçınılmazdır. Daha risksiz olan bu yöntem ile kişinin operasyonu kolaylıkla atlatması sağlanabilir. Düşük ve anne karnında ölen cenin vakalarında da genel anestezinin tehlikeli görüldüğü durumlarda bölgesel anesteziye başvurulması hastanın hayatını kurtarabilir. Bu nedenle doğru teşhis çok önemlidir. Kürtaj işleminin mutlaka alanında uzman hekim tarafından yapılması gerekmektedir.
GENEL ANESTEZİ İLE KÜRTAJ NASIL YAPILIR ?
Genel anestezi kürtaj işlemlerinde çoğunlukla kolun üstünden ya da uygun bir damar bulunamazsa el üstünden branül adı verilen ve damar yolu açmaya yarayan materyaller yardımı ile uygulama yapılır. Açılmış olan damar yolu yardımı ile kullanılan ilaçlar hemen hemen 15 dakikalık anestezik durum sağlamaktadır. Genel anestezi ile kürtaj tercih eden kişiler uygulamayı görmez ve kesinlikle ağrı duymazlar. Ayrıca bu şekilde uygulama olanlar günlük yaşam aktivitelerine de kolaylıkla dönebilmektedir. Genel anestezi ile işlem yaptıracak olan kişiler uygulama için en az 6 ila 8 saat aç olmalıdır. Kürtaj için tuvalete gidilerek idrar boşaltılımı tercih edilmeli ve hazırlanılmalıdır. Hasta kişi jinekolojik olan masaya alınır ve gerekli olan tüm koşullar sağlık ekipleri tarafından sağlanır. Genel anestezi ağrı hissetmemek ve psikolojik açıdan rahat olmak adına tercih edilmeli ve uzmanla bu konu konuşulmalıdır. Masaya yatırılan hastaya spekulum adı verilen alet vajinasına konulur ve bu sayede açılır. Rahim ağzı baticanbetadine ile steril olması adına temizlenir. Ayrıca tek dişli olan tenekulum alet rahim ağzına tutulur. Genel anestezi uygulaması ile hemen hemen 10 dakika sürer. Bu uygulamada kullanılacak olan anestezi ile kadının tüm refleksleri ve kasları durmaktadır. Bu tarz ameliyatlar için bu gerekli bir durumdur ve oldukça kısa sürer. İşlemler bittikten sonra hasta uyanır ve belli bir süre anestezi uzmanı tarafından sık sık kontrol edilir.
Genel Anestezi Kürtaj İşlemlerinden Sonra Dikkat Edilecekler
Hasta lokal ya da genel anestezi yardımı ile kürtaj olduğunda belli başlı ağrı kesici verilerek evine dinlenmesi adına gönderilir. Lokal anestezi uygulamasından sonra hasta 20 dakika, genel anestezi uygulamasından sonra hasta 1 saat kontrol altında tutulur ve evine gönderilir. Kürtajın yapılmasından 1 hafta sonra hastayı uzman doktor kontrol için hastaneye çağırır. Bu kontrolde ultrasonografi ile rahim kontrolü detaylı bir şekilde yapılır. İşlemlerin bitmesinden 2 ila 3gün sonra adet kanaması tarzında az az kanamlar meydana gelir. Bu durum yaklaşık olarak 15 gün boyunca sürere. Bazı kişilerde bu kanama siyah renkli, kan pıhtısı şeklinde olabilir. Kanamanın şiddetlenmemesi ve aşırı düzeyde olmaması çok önemlidir. Böyle bir durum ile karşılaşılırsa mutlaka uzman doktora haber vermek gerekirse kontrol için hastaneye gitmek gerekir. Kanamaların olduğu dönemde kasıklarda hafif düzeyde ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrıların önüne geçmek adına uzman hekim hastasına ağrı kesici ilaçlar verecektir. Kürtajın bitmesinden 4 ila 6 hafta sonra normal adet görülmesi gerekir. Adet hem lokal hem de genel anestezi olan kişilerde aynı dönem içinde düzene girer. Bu sürenin bitmesinden sonra adet görülmezse mutlaka uzman doktora diğer sorunlarda olduğu gibi haber verilmelidir. Kürtajın yapılması ile deniz, havuz, hamam ve saunaya 3 hafta girmemek gerekir. Banyo ise ayakta duş şeklinde yapılmalıdır. Hatta işlemin bittiği gün eve gelindiğinde ayakta hemen duş yapılır. Ayrıca 3 hafta boyunca cinsel birliktelik yaşanmaması gerekmektedir.
KÜRTAJ SONRASI AĞRI ACI OLUR MU?
Kürtaj işlemleri kadınları psikolojik anlamda etkileyen bir uygulamadan sonra ağrı sorunu birçok kadında meydana gelir. Kürtajdan sonra ağrı olur mu, işlem ister genel ister lokal anestezi ile yapılsın kasık bölgesinde regl sancısına benzer ağrılar meydana gelir. Ağrısız kürtaj uygulaması yapıldığında bile az düzeyde yani rahatsızlık vermeyecek düzeyde ağrı meydana gelir. Kürtaj işlemleri tamamlandıktan sonra ilk saatlerde ağrı sorunu yavaş yavaş azalmaya başlar. Zaman geçtikçe bu sorun kendi kendine ortadan kaybolur. Kürtaj sonrası ağrı kesici ilaçlar uzman hekim tarafından tavsiye edilir ve düzenli kullanılmalıdır. Bazı kadınlardan ilk günde ağrı ya da sancı kesinlikle meydana gelmez. Bazı hastalarda ise kürtajdan sonra ağrı birkaç gün boyunca sürer. Bu uygulamanın belli başlı riskleri bulunur. Bundan kaynaklı olarak hasta kişilere bir hafta sonra mutlaka muayene işlem günü verilir. Bu muayene işlem gününde vajinada toparlama olup olmadığı kontrol edilir. Kürtaj olduktan sonra vajinada belli aralıklar ile kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar rahimin kendini eski haline getirme çabasıdır. Kasılmalar şiddetli ya da hafif düzeyde ağrıya sebep olur. Bu etken uygulama sonrası ağrı nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Zaten uzman hekim bu tarz ağrıların meydana gelebileceği konusunda önceden uyarır. Bunun içinde ağrıyı kesici ilaç verecektir. Ağrıyı kesici ilaçların uzman hekim söylediği şekilde ve dozda düzenli şekilde alınması gerekmektedir.
Ağrı Sebepleri ve Kürtaj Sonrası Sorunlar;
Kürtaj olduktan sonra adet düzeninde, mide kısmında, rahim bölgesinde, cinsel ilişkide sorunlar meydana gelebilirken baş ağrıları da oluşabilmektedir. Sıklıkla gözlemlenen ağrı ve diğer sorunlar içinde;
Leke Ve Kanama
Lekelenme ve kanama işlem sonrasında birkaç gün boyunca adet şeklinde meydana gelebilir. Kanama gün geçtikçe azalmaya başlar. Kanama döneminde cinsel ilişkide bulunmak artmasına, ağrıya ve enfeksiyona sebep olur. Kanama 1 hafta ya da 5 gün içinde azalarak kesilir. Bu sorun için ilaca ya da ağrı kesici bir madde kullanmaya gerek olmaz. Kanama gün geçtikçe azalmıyorsa çoğalarak devam ediyorsa mutlaka uzman hekimle görüşülmesi gerekir. Kürtajın bitiminden sonraki dönemde kanama çoğalmışsa bu rahim içinde kalan parçalara işaret ediyor olabilir. Bu durumda korkmaya gerek yoktur. Uzman hekim küçük müdahaleler ile gerekli olan sorunu ortadan kaldırır.
Kusma ve Mide Bulantısı
Kürtajın öncesinde normal zaman içinde ve sonrasında kusma ve mide bulantısı şikâyetleri meydana gelir. Uygulama yapıldıktan sonra mide bulantısı ve kusma sorunları geçmezse mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Uygulama lokal ya da genel anestezi uygulaması ile yapılır. İkisinde de aç karnına olmak gerekir. Bu sayede mide bulantısı meydana gelmez. Mide sorunu ortaya çıksa bile şiddetli olmaz.
Meydana Gelen Diğer Sorunlar
Adet Olamam, Adet Gecikmesi ve Adet Düzensizlikleri
Kürtajın işlem olarak yapılmasından sonra genelde ilk adet dönemi 30 ya da 40 gün sonra olur. Hasta kişide adet döngüsü normal zaman içinde olduğu gibi devam eder. İşlem adet düzensizliklerine kesinlikle sebep olmaz. Şiddetli adet, kötü kokulu ve kaşıntılı adetlere sebep olur mu, nadir şekilde sebep olur. Kürtajın bitmesinden sonra rahim ve vajina bölgesi antiseptik solüsyon ile yıkanır. Bazı kişilerde vajinanın florasında bozulmalar meydana gelebilir. Bundan kaynaklı olarak kahverengi, sarı ve yeşil tarzında akıntılar oluşabilir. Bu akıntılar kadınlara kaşıntılara sebep olacaktır. İşlem yapıldıktan sonra uzman hekim muayenesi sırasında ortaya çıkacak akıntı varsa vajinal ovül ya da tablet tarzında ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar şikâyetleri ortadan kaldırır. Şikâyetler ortadan kalkmazsa uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.
İşlem Sonrası Ateş
Kürtaj genel olarak uygulama yapıldıktan sonra hasta kişilerde ateş tarzında sorun meydana gelebilir. Bundan kaynaklı baş ağrısı da oluşabilmektedir. Özellikle endometrit veya farklı enfeksiyon durumları meydana gelirse kürtaj işlemi yapıldıktan 2 gün sonra ateş yükselmesi ve baş ağrısı ile kendini gösterir. Ayriyeten bu şikâyetlerden farklı olarak baş ağrısı, sırt bölgesinde sızlama, ishal, mide sorunları ve kabızlık da meydana gelebilmektedir. Bunların çoğunluğu kürtajın yapılması ile alakalı olmayabilir. Genelde kadınların psikolojik olarak etkilenmesinden kaynaklı bazıları meydana gelebilmektedir. Zaten uygulamadan sonra psikolojik anlamda yorulan bazı kadınlar sonrasında destek alır. Hatta bu desteği uzun dönem devam ettiren birçok bayan bulunur.
İşlem sonrasında her ne sorun meydana gelirse gelsin mutlaka uzman hekimden görüş almanız gerekir. İyileşme döneminde uzman hekimlerin söylediklerine harfiyen uyulduğunda genelde sıkıntılar ortaya çıkmaz